– Utforsk og gjør masse feil!

Kajsa studerte på Norsk Frisørskole i Nydalen etter å vurdert veterinær, økonomistudiet og konditor. Les hvorfor hun var glad for at det var mer teoretisk studie enn hun trodde, og hennes vei til topps i Nikita Creative Awards for lærlinger!

– Jeg har alltid vært en kreativ, visuell og praktisk person, og det var alltid i fagene på skolen der jeg kunne dyrke dette, som jeg likte best. I min tidlige ungdom ville jeg bli konditor, for jeg har alltid elsket baking og dekorering. Så var jeg innom veterinær og økonomistudier, før jeg begynte å se mye på filmer av stylister og frisører på Youtube, forteller Kajsa.

Interessen for frisøryrket fortsatte deretter å vokse, og da bestemte Kajsa seg for å ta hobbyen til neste nivå:

– Jeg hadde lest mye bra om Norsk Frisørskole på forhånd. Men søknaden skjedde delvis på innfall, jeg hadde ikke tenkt lenge på frisørstudiet før jeg plutselig bestemte jeg meg for å satse. Det har jeg aldri angret på i ettertid, sier Kajsa.

– Jeg elsket å gå på skolen hver dag, og kom gjerne en halvtime før skolen startet fordi jeg var så ivrig, ler hun.

– Den følelsen av å glede seg til skolen hadde jeg ikke kjent på siden barneskolen. Da visste jeg at jeg hadde valgt riktig studie. Heldigvis er det lett for meg å holde på med baking på fritiden!, legger hun til.

– Hva ble du mest overrasket over da du begynte som elev?

– Jeg trodde faktisk at skolehverdagen skulle være mer praktisk, og det gjorde mange andre i klassen også. Etterhvert skjønte vi viktigheten av å lære teorien før det praktiske. Det å studere både det teoretiske og praktiske har vært veldig lærerikt for meg, så jeg hadde ikke noe i mot at det var mye teori. All teorien kommer godt med når jeg om noen år skal ta svenneprøven, og videre i arbeidslivet, sier Kajsa.

– I tillegg var det jo overraskende at jeg møtte en av mine beste venninner på Norsk Frisørskole, som har vist seg å bli en venninne for livet!

En personlig og faglig utvikling

– Jeg var en ganske usikker jente da jeg begynte på skolen, men etter studietiden har jeg fått en trygghetsfølelse og bedre selvtillit. Når man lærer seg noe nytt, det gir virkelig en boost og utvikling både i faget og på et personlig plan. Man blir på et vis en bedre versjon av seg selv. Jeg trodde ikke det skulle påvirke meg på denne måten, men nå kjennes det virkelig som jeg har funnet min vei!

– Jeg ville absolutt anbefalt andre å gå på Norsk Frisørskole. Hele opplegget og de dyktige lærerne gjør at man får mestringsfølelse og skolehverdagen blir morsom. Jeg syns skolen er sterke pedagogiske, og måten de kombinerer det teoretiske og praktiske er veldig lurt.

– Alle lærerne på Frisørskolen har jo bakgrunn som frisørere, og de kan det de driver med! I eksamensperioden var jeg veldig stresset, og dette fanget min hovedlærer Elisabeth opp tvert. Hun er veldig tålmodig, ser individer, og samtidig fikk oss til jobbe hardt for karakterene!

Det beste med å jobbe som frisør syns Kajsa uansett er kundene og det sosiale livet i salongen:


– Alle kunder er veldig ulike, og det er fascinerende å møte så mange ulike mennesker. Man blir god på smalltalk, men ikke alle kunder vil prate heller, så da må man respektere det også. Det sosiale miljøet vi har i salongen er helt fantastisk, jeg visste faktisk ikke at jeg var så sosial før jeg begynte på frisørskolen.

– Hva var det vanskeligste faget på skolen?

– Det tror jeg de fleste syns, meg inkludert, var tegningene. Tidlig i studietiden var jeg også ganske redd for klippeformen gradering, det syns jeg virket veldig vanskelig. Men jeg har gjort det man må, øve, øve øve! Gjør man det når man har ekstra tid, vil man finne sin teknikk. Bruker man noen timer på Youtube er det også veldig lærerikt, det gjør jeg daglig for å få inspirasjon.

– Jeg husker godt da jeg fikk inn min første herrekunde, da var jeg veldig nervøs. Heldigvis hadde jeg gode frisører rundt meg som passet på at alt gikk som det skulle.

Når Kajsa ser tilbake på skoletiden hun gjerne vært mindre kritisk til seg selv, og hennes tips til nye elever går ut på nettopp dette:
– Mitt tips til andre er å ikke glemme at du kun er en nybegynner! Karrieren har såvidt begynt, så gjør masse feil og ikke vær redd for å prøve deg fram. Samtidig som du selvfølgelig lytter til lærerne dine underveis. Jeg stilte masse spørsmål hele tiden, det må man ikke være redd for å gjøre. Da unngår man irritasjon og misforståelser, også finnes det ingen dårlige spørsmål, bare dårlige svar, sier Kajsa.

Vant Nikita Creative Award for lærlinger

En gang i året konkurrerer alle lærlinger fra Nikita og Sayso, fra Norge og Sverige, i den gjeve konkurransen Creative Awards 2019. Da konkurrerer elevene om å alene skape en look på en modell, og Kajsa hadde laget klart et moodboard som illustrerte uttrykket hun så for seg.

– Jeg valgte en Asiatisk modell, og utgangspunktet mitt ble derfor helt ubehandlet svart hår. Da folk fikk vite dette sa alle at jeg hadde tatt meg vann over hodet, fordi denne hårtypen krever veldig mye arbeid for å oppnå et fint resultat.

– Det tok mange timer og flere omganger med farging fra jeg begynte å behandle håret til vi så noe resultat. Det var hardt arbeid, fordi jeg måtte farge mange små seksjoner med hår av gangen, og det er komplisert og tidkrevende.

Gjennom skolegangen hadde Kajsa vært innom sminkekurs, i tillegg til at hun fikk god hjelp av make up-artist i salongen hun jobbet.

Men utfordringen Kajsa ga seg selv, å velge en modell med utfordrende hår, ga stor uttelling.

– I februar vant jeg finalen for lærlinger i Nikita Creative Award!

Da innså jeg at hardt arbeid lønner seg. Ikke minst at man må våge, og ikke gi seg når det ikke går veien!

– For meg er det motiverende og viktig å være med i konkurranser, fordi det bryter opp hverdagene med noe annet. Det er givende å ha sideprosjekter som gjør at man stadig utvikler seg, beholder interessen og utfordrer seg selv!

– Hvor er du om ti år?

– Det hadde vært en drømmejobb å jobbe som «colorista», for eksempel for Wella! Da jobber man mest med farging av hår, og for å bli god på dette er det kjempeviktig at man våger å feile. Man må leke seg fram gjennom å mikse og matche mange farger.

– Med en utdanning fra Norsk Frisørskole har man mange retninger å velge mellom. Det kunne jo også vært spennende å bli frisørlærer, eller lærer innen kreative fag. Et mer kortsiktig mål at jeg ønsker å bygge en Instagram-profil som en portfolio, med kun bilder av arbeid med hår.

d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday 09:00 - 20:00 hrs
Saturday 09:00 - 18:00 hrs
Sunday 09:00 - 18:00 hrs