Fra jobb i slakteri til frisørsalong

Etter utdanningen fra Norsk Frisørskole er nå Hanne Døvik klar for sin første jobb som lærling i salong. Vi snakket med henne om hvilke råd hun ville gitt seg selv som ny elev, hva hun drømmer om å jobbe med i framtiden og det viktigste hun lærte under studiene.
– Når ble du interessert i frisøryrket?

Hanne jobbet tidligere på slakteri, og fikk etterhvert lyst til å prøve noe nytt. Med bakgrunn fra kunstskole og surfing på Youtube startet drømmen om frisøryrket.

– Jeg husker jeg oppdaget videoer av “sminke-tutorials”, og videoer av hvordan man kunne lage ulike fletter og frisyrer. Jeg har alltid hatt en stor interesse for hår og sminke, så Norsk Frisørskole var en naturlig vei å gå. Siden jeg kunne minst om hår, ville jeg lære mer om det!

Utviklet elevkolleksjon og konkurrerte internasjonalt

Gjennom de fem månedene på norsk frisørskole får elevene prøve seg i ulikt gruppearbeid.

Hanne husker godt da de fikk skape sin egen elevolleksjon, og gruppen som Hanne samarbeidet med tok for seg sport og bevegelser, og hvordan få dette fram i hår.

– Vi utforsket forskjellige sporter, og endte opp med tema håndball og ballett. Det var fordi vi fant ut at om man tok vekk ballen fra håndballspillerne kunne noen av bevegelsene minne om ballett!

– Det var veldig spennende å se alle ideene til folk i klassen, som hadde løsninger inspirert av yoga, tennis og gaming blant annet!

Under studietiden fikk elevene også prøve seg på konkurranser tidlig, som Nordic Young Talent-konkurransen. Da deltok elever fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. På én dag får hver elev klippe, farge, style og sminke:

– Selv om vi alle var veldig ferske under konkurransen gikk det overraskende bra og vi fikk mye hjelp av lærerne. Det var spennende å få prøve seg på både klipp, farge og sminke, og siden jeg er veldig glad i å eksperimentere med farger valgte jeg å gå for oransje med noe rødt. Det ble skikkelig kult!

– Jeg syns det kjekkeste med å jobbe som frisør er å leke med farger! Det å eksperimentere, blande og finne riktig farge har jeg alltid syns er veldig morsomt! På den ene eksamensoppgaven min hadde jeg kvinnelig modell i 50-60 årene som var veldig åpen for en ny look, og fikk knall rødt hår.

– Det er veldig gøy når modellene lar oss eksperimentere med farge og klipp, spesielt når man får bruke utradisjonelle farger! Akkurat nå er jeg for eksempel skikkelig hekta på turkis, så jeg drømmer om å lage en fargeombre.

– Uansett er det en god følelse når er ferdig med føn og farge, resultatet blir synlig, og man ser at kunden er kjempefornøyd. Om jeg også ser at kunden blir mer fornøyd enn de hadde forventet, er det utrolig givende!

Fra gruppearbeid til trampolinepark

I klassen til Hanne var det 14 elever i ulik alder, fra 18 år, til den eldste som var i midten av 30-årene. Noen hadde jobb ved siden av skolen, og noen hadde barn, og den første uken var det ingen av dem som kjente hverandre.

– Jeg husker godt den første dagen, da hadde lærerne ordnet det slik at vi to og to sammen skulle introdusere hverandre. Det var en lur måte å bli godt kjent, så fikk man presentere for hverandre og på den måten ble alle bedre kjent. Både skolen og klassen var noe nytt for alle sammen, og selv om vi er forskjellige kom vi veldig godt overens på grunn av den store felles interessen.

– Som frisør er det viktig å skape et godt nettverk. Derfor var det også kjekt å henge med folk utenom skolen for å bli bedre kjent. Vi var en sosial gjeng og pleide ofte å finne på ting sammen etter skoletid. En gang dro vi faktisk på en trampolinepark, det var veldig gøy!

– Hva var det vanskeligste faget på skolen?

– Da jeg begynte på skolen hadde jeg ikke trodd det skulle være så mye teori, og i begynnelsen skjønte jeg ikke hvordan en tegning kunne bli en klipp! Heldigvis var det ikke så vanskelig som jeg hadde fryktet, så det gikk overraskende bra.

En tegning er en forklaring som viser hvordan en frisyre skal klippes. Hvis man har en fast kunde, men man for eksempel er syk, så kan kollegaene ta over ved å se på tegningen.

– Jeg anbefaler derfor alle nye elever å øve godt på teorien og tegningen, det er kanskje ikke det morsomste, men du får virkelig bruk for det i eksamenstiden og i arbeidslivet.

– Ville du anbefalt Norsk Frisørskole til andre som drømmer om å bli frisør?

– Før jeg begynte på skolen gruet jeg meg veldig fra å gå fra full jobb, til å bli student, og jeg trodde det skulle blir tungt å komme tilbake på skolebenken. Derfor ble jeg veldig positivt overrasket hvor fort vi fikk begynne å klippe! Allerede dag to klipte vi dukker i salongen, det var gøy.

– Det er så utrolig hvor mye vi har klart å lære på så kort tid.

Lærerne er dyktige, engasjerte og de motiverte oss når vi trengte det. Alle har jo bakgrunn som frisør, så som elev får man tips og råd underveis som gjør oss bedre rustet til hverdagen som ferdigutdannet frisør. Så ja, jeg vil definitivt anbefale Norsk Frisørskole, og jeg har ikke noe negativt å si om skolen.

Kommunikasjon med kundene er essensielt

Hannes beste minne fra tiden i praksis var da hun fikk tilbud om læreplass allerede under utplassering i praksisperioden. Denne høsten begynner Hanne i ny jobb med læreplass hos Ramsvik Frisør Xhibition i Bergen. Men det viktigste hun har lært har ikke nødvendigvis noe å gjøre med saks eller kam:

– Det viktigste jeg har lært er hvordan å kommunisere godt med kundene. Klarer man å gjennomføre en god kundeanalyse og stille de riktige spørsmålene så man unngår misforståelser får man mer fornøyde kunder. Min erfaring er at det er bedre å stille litt for mange spørsmål enn for få, så sikrer man at begge parter er enige.

– Noen kunder kommer inn med veldig mørkt hår, og forventer at de kan bli blonde i løpet av én behandling. Andre kommer kanskje inn med et referansebilde, men som frisør ser jeg at deres hårtype gjør at de aldri vil få dette resultatet. Da er det viktig å finne en middelvei sammen med kunden, så vedkommende går ut av salongen strålende fornøyd uansett. God kommunikasjon gjør at man kan styre forventningene til kunden, det er essensielt.

Dette fikk elevene øvd mye på da de fikk klippe medelever i skolesalongen under studietiden:

– En dag ble vi i klassen ferdige litt tidligere med det vi skulle, så vi fikk tid til å klipp og farge på hverandre. Planen var at jeg bare skulle stusse håret mitt, men spontaniteten gjorde at jeg endte med å klippe av halve håret! Det ble god øving for den som klippet, for vi som satt i stolen kunne gi hjelpe hverandre med konstruktiv feedback underveis. Det var en nyttig øvelse og jeg ble strålende fornøyd med min nye klipp!

– Hva er drømmejobben din?

– Det må nok være å starte noe for seg selv. Jeg ser for meg å ta en videreutdanning innen sminke og da etterhvert bli stylist. Men først vil jeg ha mest mulig erfaring med hår, så kan jeg bygge på med sminke og kanskje klær etterhvert? Det hadde vært veldig kult å style en kjendis i fremtiden.

Det er så kjekt med å jobbe som frisør, vi kan gjøre så mye forskjellig!

d

Welcome to Reina

Step into a true oasis of digital beauty we devised for your new beauty center, resort or spa website.

Monday to Friday 09:00 - 20:00 hrs
Saturday 09:00 - 18:00 hrs
Sunday 09:00 - 18:00 hrs