Pensum

Undervisningen hos Norsk Frisørskole legger stor vekt på grunnleggende klippeteknikker og fargeteori. Som student får du også kurs i makeup og stilhistorie.

Under kan du lese mer om hva du vil lære som student.

Dette lærer du mer om på Norsk Frisørskole

Klippeteknikk

Har du kommet hjem fra frisøren og følt deg kjempefin – helt til neste hårvask og du skal prøve å style det selv? Vinkelen frisøren holder håret i når det klippes, har alt å si for hvordan håret faller, og om det er klippet sånn at du faktisk kan få til stylingen hjemme.

Som student ved Norsk Frisørskole får du grunnleggende opplæring i de fire grunnklippene; hel form, gradering, like lengder, økende lengder, og kombinasjoner av disse. Du lærer altså alt om vinkling og hvordan dette påvirker sluttresultatet.

Farging, fargeeffekter og striping

Du får kunnskap om den kjemiske fargeprosessen og fargestoffets kjemiske oppbygning, og om fargevalg og påføring av farger. I tillegg skal du lære hvordan du kan forhindre skader på helse og miljø.

Fargeteori
Våre studenter gjennomgår både teoretisk og praktisk opplæring for å forstå fargeteori.

En god frisør skal kunne farge håret etter kundens ønske, følge trender og moter. Da er det viktig at farge-teorien sitter! Noen har mørkt blondt hår og vil lysne det, andre vil har striper i flere farger.

Vi må vurdere kundens hudtone og naturlige hårfarge før vi starter fargebehandlingen. Skal fargene ha varme eller kalde undertoner, hvor sterk pigmentert skal fargen være, om den er transparent eller ikke.

Fargekjemi
Hårets utgangspunkt bestemmer alltid på hvilket fargeresultat man oppnår.

Kjemi er en stor del av fargeforståelse og kan få alvorlige konsekvenser om man ikke respekterer hårets utgangspunkt og produktene man arbeider med.

Vi legger stor vekt på at våre studenter oppnår den nødvendige kompetansen som er påkrevd for å håndtere fargebehandlinger!

Påføringsteknikker
Det er mange måter å legge farge eller fargeteknikker i håret på. Som frisør må man evne å bruke dem alle, og faget er stadig i utvikling og nye teknikker utvikles.

Norsk Frisørskole lærer sine studenter opp i de siste trender og “klassiske” fargeteknikkene slik at når man kommer ut i salong mestrer man hele spekteret.

Strukturomforming

Innføring i grunnleggende vikleteknikker og bruk av arbeidstegning som et hjelpemiddel i det praktiske arbeidet.

Hvem ønsker seg ikke de fantastiske bølgene som legger seg fløyelsmykt rundt ansiktet! Strukturomforming, også kjent som permanent er ikke kun forbeholdt det glade 80- tallet. Det er faktisk mulig å oppnå drømmeformen på håret uten å se ut som du har tatt på et høyspentgjerde.

Som elev lærer du både hvordan utføre de ulike teknikker men også hva og hvordan man gir den perfekte formen til ulike ansikter og hårtyper. I dag finnes det like mange metoder som det finnes ulike stiler. Som frisør må du mestre dem alle.

Strukturomforming

 • Du lærer å vikle klassisk vikling, mursteinsvikling og spiralvikling
 • Du lærer hva som kjemisk skjer i håret under en strukturomforming
 • Du lærer om anatomiske forutsetninger, hårtype, hårkvalitet, ønsket krøll og frisyre i forhold til å kunne velge rett teknikk og produkt for å innfri kundens ønske/behov.
 • Du lærer om spolestørrelse og hvilken omforming/krølltegning de gir
 • Du må ta en teoretisk prøve og en praktisk prøve samt ta kunder på kundedager, som ønsker strukturomforming.

Frisyreforming, føning og styling

En innføring i fønteknikker med kam og børste, samt bruk av varmeverktøy med tilhørende stylingprodukter.

Vi gjennomgår også opprulling ved hjelp av curlere og klips, og oppsetting av langt hår.

Føn
Våre elever får en god innføring i ulike fønteknikker og blir drevne til å utføre god styling på alle type hår med tilhørende produkter for å oppnå ønsket resultat

Oppsetning
Det blir lagt vekt på å kunne oppsetning, og fremgangsmetoder som opprulling ved hjelp av curlere og clips, samt oppsetning på langt hår.

Bølger, krøller eller helt rett?
En god styling rammer inn enhver look! Våre elever blir godt kjent med de ulike varmeverktøyene som finnes på markedet og hvordan man lager de mest populære styling trendene sammen med de klassiske bølgeteknikkene.

Bransjekunnskap og økonomi

Hvorfor er det viktig for deg som frisør å kunne noe om økonomi?

Her får du en innføring i hvilke elementer som påvirker driften av en frisørsalong, hvordan kalkulere priser på produkter og tjenester, hvordan beregnes merverdiavgift, de ulike lønnssystemer, HMS, markedsanalyser og konkurrentanalyser.

Du vil også lære hvordan lønnsomheten til en salong kan bedres og få forståelse for hvordan bedriftens økonomi setter rammer for driften, samtidig som du får en forståelse for hvordan du kan påvirke din egen inntekt. 

Tegning

Skyggelegging, skissetegning og arbeidstegninger, samt projeksjon- og strukturtegning.

Fagterminologi

Kunne definere begreper og kunne bruke fagterminologi i arbeidet.

 • Form
 • Inndeling og designlinje
 • Tekstur
 • Projeksjonsvinkel
 • Distribusjon
 • Indre og ytre område
 • Crestområde
 • Indre og ytre design

Hud

Det å forstå hud på et grunnleggende nivå gir bedre kompetanse til å møte kunder på en helhetlig måte, og for morgendagens frisør er det viktig å lære om de ulike elementene av skin care.

Hår og hodebunn
Studentenes hverdag består av mange fagområder og et av dem er å kunne analysere hår og hodebunn for å velge riktige produkter til behandlingen.

Varme og kalde hudtoner
Vi jobber med anatomiske forutsetninger og studentene lærer blant annet å se på kalde og varme hudtoner og på best mulig måte tilpasse etter dem.

Make-up
Studentene får opplæring i ulike sminketeknikker og hvordan legge make-up til ulike anledninger. Makeup-undervisningen er modulbasert. Ønsker du mer makeup, tilbyr skolen videregående kurs i modul 1b der du lærer kvelds-make up, brudesminke og sminke til foto.

Skjegg og mann

Vi ønsker at alle studenter får en allsidighet i sitt håndverk og tilbyr god grunnutdanning på alle herrefagets disipliner som forming av skjegg og bart, samt barberkurs, klippeteknikker for menn.

Det er store forskjeller på hvordan man klipper en mann og hvordan man klipper en dame. Det har med ansiktsproposjoner, fysikk og benstruktur. Derfor er fremgangsmåten for å klippe en mann annerledes enn hos kvinner.

I tillegg har menn skjegg som krever en annen kompetanse og det er blitt mer og mer populært å tilby menn hele pakken ved et frisørbesøk.

Anatomiske forutsetninger

Det er ganske mye du skal tenke på før du som frisør skal gi en behandling.

Det holder ikke å bare gjøre som kunden sier. Du skal også vite om frisyren passer hodeformen- og kroppsfasong og hvilken farge kunden skal ha for å fremheve for eksempel øynene. Du må vite hva slags kunde du har i stolen din. Er dette kunden som ønsker de siste teknikkene eller en som ønsker mer klassisk? Hvordan vil det se best ut på denne kunden, kler personen varme eller kalde farger? Alt dette må man ha kunnskap om for å kunne tilby kunden den beste frisyren.