fbpx
Studie

Frisørfaget – et godt valg

Frisørfaget:

Frisørfaget har lange tradisjoner og skal fylle behov for profesjonell utførelse av hårpleie og frisyredesign. Frisørfaget skal bidra til nyskaping gjennom orientering i et internasjonalt perspektiv. Det skal gi grunnlag for og erfaring med utvikling og produksjon av frisørarbeid i bedrift.

Opplæringen skal stimulere til kreativitet i utforming av design, problemløsning og valg av arbeidsmåter i frisørarbeidet. Opplæringen skal bidra til å utvikle ferdighet i praktisk planlegging, gjennomføring og dokumentasjon av eget arbeid i frisørfaget. Videre skal opplæringen bidra til forståelse for forhold mellom produksjon, ressursforvaltning, marked og økonomi samt nasjonale og internasjonale trender i frisørfaget. Opplæringen skal også bidra til bevissthet om etiske problemstillinger knyttet til frisørfaget.

Opplæringen skal legge vekt på praktisk og helhetlig arbeid med frisyredesign, verktøy, produkter og teknikker som grunnlag for å utvikle håndverksmessige ferdigheter og kunnskaper. Opplæringen skal bidra til å utvikle sosial kompetanse med særlig vekt på kundebehandling og kommunikasjon. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev. Yrkestittel er frisør.

Les hele læreplanen på udir.no

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Det finnes også private frisørskoler hvor du kan ta utdannelse innen frisørfaget, selv om du ikke valgte denne veien da du gikk videregående skole.
Er du voksen og vil ta fag- eller svennebrev? Har du nok yrkeserfaring, kan du ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat. Les mer om praksiskandidatordningen her.

Etter- og videreutdanning

Du kan ta mesterbrev i frisørfaget. Les mer om mesterutdanning.

Jobb og utviklingsmuligheter

I frisørbransjen er det mange utviklingsmuligheter. Noen velger å videreutdanne seg til å bli stylist for å jobbe enda tettere opp mot moter, trender og tendenser, andre tar pedagogikk og jobber som frisørlærer og andre igjen velger å ta Mesterbrevet for å lære mer om ledelse, markedsføring, økonomi og yrkesteori, og man kan da drive egen salong.

De fleste frisører har utviklingsmuligheter i den salongen eller bedriften de jobber i. Jobber du i en stor bedrift som for eksempel Nordens største frisørkonsern Raise Gruppen er mulighetene uendelige! Raise Gruppen har to ulike kjeder, Nikita Hair og Sayso Hair & Style.  Innenfor hver av disse konseptene kan du klatre dersom du har ønsker og ambisjoner om det. Da bruker du din frisørfaglige bakgrunn samtidig som du får utviklet deg på nye arbeidsområder som for eksempel faglig leder eller daglig leder i salong. Andre har gått veien fra frisør og blitt regionsleder for flere salonger. 

Er du interessert i å gjøre karriere i dette kreative yrket, er mulighetene mange. Du kan fremme evnene dine via sosiale kanaler og markedsføre ditt deg som frisør. Dette gir deg muligheten til å få frem mange sider av din kompetanse noe som gjør at kundene lettere velger deg fremfor andre. Kanskje du er interessert i makeup og utvikler deg innen dette? Mulighetene er mange, og det er kun kreativiteten som setter dine grenser.

En trygg jobb

Frisøryrket er for mange frisører blitt en livsstil. Yrket og jobb er en hobby, og man lever og ånder for faget sitt. Som kollegaer deler man inspirasjonskilder og bilder for eksempel på sosiale medier. Mange frisører er veldig sosiale, og man bygger etterhvert opp et stort sosialt nettverk.

Etterspørselen etter frisører er meget stor i Norge, og konkurransen om de beste frisørene er tøff for både små og store salonger og bedrifter. Lønnsbetingelsene er generelt gode, utviklingsmulighetene er store, og man har mulighet til både å jobbe i Norge og i utlandet. Frisøryrket er dessuten en av de få bransjene der håndverket ikke kan erstattes med ny teknologi!

Er lønnen god?

Som frisør er man i stor grad med på å bestemme egen arbeidsdag, og dermed også påvirke egen lønn. De fleste frisører har gode inntektsmuligheter gjennom provisjon. Man kan få provisjon av behandling og av frisørsalget. Gjennomsnittlig inntekt for en frisør er på lik linje med andre fagutdannende, og man har virkelig store muligheter til å tjene godt.

Hvordan er arbeidstiden?

Som frisør har du stort sett en fleksibel arbeidstid. Har du mange faste kunder, kan du i stor grad styre din egen arbeidsdag ved å sette opp kundetimer når det passer deg. Har du ledig tid kan du ta drop-in-kunder. I frisøryrket må man være fleksibel og tilstede når kunden har tid, og man har derfor stor påvirkning med tanke på egen inntekt.

Nyttige Lenker:

Norsk Frisørskole

Author Norsk Frisørskole

More posts by Norsk Frisørskole